1965 yılında Van’ın Erciş ilçesinin Pêrtax köyünde doğdu. İkram İşler, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden 1986’da mezun oldu.

1989’da felsefe öğretmenliğine başladı. Aynı yıl babasını kaybedince Van Erciş’e atama istedi. Erciş Lisesi’nde öğretmenlik ve müdür yardımcılığı yaptı. Afyon Sandıklı lisesinde yaptığı öğretmenliğini İstanbul’da devam ettirdi.

İstanbul’a geçti. Zîlan Dosyası adlı çalışmasını tamamlamak için Van’a geldi. Van’da Qahir Bateyî ve arkadaşlarıyla birlikte Sîtav adlı bir yayınevinin kurulmasına yardımcı oldu. Bu yayınevinde mizanpaj işlerini üstlendi. İşler, 1989’da başladığı felsefe öğretmenliğinden 2016 emekli oldu. Emekli olduktan sonra kendisini çalışmalarına verdi.

İlk yayınlanan kitabı Çîrokên Gelêrî û Destana Şemikê Bê diran dır. Bu kitap van yöresinden derlenen 7 hikayeden oluşmaktadır. Bunlar nenelerimizin bize anlattığı hikayelerdir.

İkinci kitap Kurdiya Hêsa adında “Kürtçenin Kurmancî Lehçesini öğretmek üzere hazırlanan okuma yazma öğretme kitabıdır. Kürtçe dilini bilip okuma yazma bilmeyenleri hedefleyen bir komisyon çalışmasıdır.

Üçüncü kitap “Gav bi Gav 1″adlı dil öğretme kitabıdır. Kesk (Kamu Emekçileri Sendikası tarafından kurulan bir komisyon tarafından yazılmıştır.

Dördüncü Kitap yine bir derleme çalışmasıdır. “Miuheme Mirze Çavreşa Qîza Mîrê Ereba” adlı çalışma yine 7 halk hikayesinden meydana gelir. Kürt halk kahramanı Mîrze Mihemed’in onlarca macerasından birinin ismini almıştır.

Bir sonraki çalışma Zîlan Dosyası 1-2 dir. İki cilt olan kitap 20 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Ercişte 1930 yılında geerçekleşen olayların ardından gerçekleşen 15 bir kişinin katledildiği bir katliamı temele alarak Fransız ihtilalinden bu güne bölgede gerçekleşen olayların ve olguların anlatıldığı bir tarih kitabıdır. Birinci cilt kütüphane çalışması ikinci cilt ise bir saha çalışmasıdır. Zilan katliamının tanığı olan 16 kişi konuşturularak birinci ağızdan olaylar açıklanmaya çalışılmıştır. Bilimsel bir objektiflikle yapılan bu çalışma, bilimsel titizliğin ve bilimsel ahlakın oldukça önemsendiği bir çalışma örneğidir.

Altıncı kitap yine bir araştırma kitabıdır. Halı ve kilimlerin desenlerinin anlamı üzerinde durulmuştur. Mezopotamyayı arkasına alan Kürt halı ve kilimlerinin üzerindeki semboller, dünyanın en eski mitolojik ve felsefi tarihinin derinliklerini göstermektedir. Bu yüzden kitabın ismi “Felsefe ve Mitolojik Açıdan Kürt Halı ve Kilim Desenleri”dir. Kitabın birinci bölümünde halı ve kilimlerin yapılma süreci özetlenmektedir. ipliklerin elde edilmesi renklendirilmesi ve tezgahta dokunması süreci üzerinde durulmaktadır.

İkinci bölümde Kürt halı ve kilimlerinin sanatsal özellikleri açıklanmaktadır.

Üçüncü ve en önemli kısmı ise Desenlerin anlamlarının açıklaması yer almaktadır. Kitap 10 yıllık bir çalışmadır. 730 sayfadan oluşmaktadır. Bölgenin eski çağ tarihinin görsel bir anlatımı olarak da nitelendirilebilir.

Bir sonraki çalışma “Dünyanın En Eski Bayramı Newroz” adını taşımaktadır. iki cilt olan kitap yayına hazırlanma aşamasındadır. Newrozun tanımı ve önemi üzerinde duran kitap çok boyutlu olarak gördüğü newroz olgusunu dünyadaki benzerleriyle karşılaştırarak betimlemektedir.

Üniversite: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümünde okudu. 1982 yılında girdiği fakülteden 1986 yılında Mezun oldu.

MESLEKLER

ÖĞRETMENLİK:

1988 yılında Ağrı Doğubeyazıd ilçesinde yaptığı asteğmenlikten sonra 1989 yılında Kırıkkalenin Delice İlçesine bağlı Büyükyağlı kasabasında felsefe-Psikoloji grubu öğretmenliğine başladı. Sonra Sırasıyla Van Erciş, Afyon Sandıklı liselerinde görev yaptıktan sonra İstanbul’a geçti. İstanbulda Beykoz İmam Hatip Kız Lisesi, Nevzat Ayaz Süper Lisesi, Ümraniye Kız Meslek Lisesi ve Asiye Ağaoğlu Çok Programlı Liselerinde görev yaptı. Oradan da Van’a geçtikten sonra 2016 yılında Van Vestel Kız meslek lisesinden emekli oldu.

MARANGOZLUK:

Babasının marangoz Atölyesinde çalıştı. Bir yandan okurken bir yandan da bu mesleği sürdürdü. İnşaatlarda kalıpçılık ve çatıcılık yaptı. İlerleyen zamanlarda bu mesleği bıraktı.

Van’da, Erciş’te, Gevaş’ta, Ankara’da Erzurum’da, birçok yerde doğrama, kalıpçı ve çatıcı ustası olarak çalıştı.

LOKANTACILIK

SMDC0029.JPG

İstanbul ve Van’da iki kere lokanta işletti. İstanbul’da Ramazan Bayram ile “Şükran Sofrası” adında bir lokanta açtı. Öğretmenlik yaparken lokantanın işletmecilğini arkadaşına bıraktı. Ortaklığını yaptığı bu işletme üç ay sürdü. Yürümediği için kapatmak durumunda kaldı.

Daha sonra Vanda kendi adıyla bir lokanta daha açtı. İkram Sofrası adını verdiği bu lokanta da çeşitli nedenlerle 8 ay devam edebildi.

HOBİLER

SAZ ÇALMA:

Lise yıllarında başladığı saz çalma hobisini üniversite yıllarına kadar sürdürdü. Sahnelerde, Düğünlerde ve arkadaş gruplarında saz çaldı. Kitap çalışmaları dolayısıyla bu hobisini sürdüremedi.

Fotoğraf Sanatçılığı:

Üniversitede Öğrenciyken AFSAT (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) ‘ta dersler aldı. Çekim, banyo ve Karanlık oda çalışmaları yaptı. Amatör fotoğraf çalışmalarını istanbulda İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Sanatçıları Kurumu üyeliğiyle devam ettirdi. Türkiye fotoğraf federasyonuna da üye oldu. Daha sonra İstanbul’da Beykoz Ortaçeşmede kendi Fotoğraf Stüdyosunu açtı. Burada Stüdyoda fotoğraf çekimleri için kadın eleman yetiştirdi. Muhafazakar kadınların erkeklerden rahatsız olmaları dolayısıyla fotoğrafları onlara çektirdi. Bir çok yerden müşterisi oldu. Kadınların fotoğrfa çektiği haberi olumlu bir durum yarattı. Burada fotoğraf hizmetlerinin yanında eski fotoğrafların photoshopta onarımını yaptı.

Mizanpaj:

Kitap sayfa düzenlemesi işinde çalıştı. Kürt Enstitüsünde kitap hazırlama komisyonunda yazarlığın yanı sıra hazırlanan kitapların mizanpajını da yaptı. Şu an kendi kitaplarının sayfa düzenlemesini yapmaktadır.

Mizanpajını yaptığı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat’a ait “Ferhenga Nevê Rivekên Bi Kurdî”adlı kitap kendi türünde en iyi kitap ödülünü aldı. Radikal Gazetesinin Kitap adlı ekinde bu haber yayımlandı. Bu çalışmadan dolayı ayrıca Mehmet Fırata Lion Kulübünden özel bir ödül verilmiştir.

Sitav Yayınevinde birçok kitabın mizanpajını yaptı. Halen bu işi devam ettirmektedir.

AİLE DANIŞMANLIĞI

Bir arkadaşıyla Van’da açtığı Saç bakımı ve Güzellik Uzmanlığı okulu yanısıra Aile danışmanlığı da yapmaya başladı. Felsefe Grubu öğretmenliğinden gelen birikimlerini burada ailelerin mutluluğu için kullandı. Bu alanda çalışmaya devam etmektedir.